Házhoz szállítjuk vényköteles gyógyszereit is!

Hívjon minket az alábbi telefonszámokon :

+36 20 376 1465 – Rendelés és információ (Szepesi Tamara)
+36 20 388 4618 – Gyógyszerészeti tanácsadás (Dr. Jánossy Kinga)

Poszt COVID szindróma

A hírekben egyre többet lehet hallani a poszt COVID ambulanciákról, sőt külföldi példa nyomán poszt COVID osztályok létrehozását is tervezik a betegségen átesettek kezelésére.

Mi a poszt COVID szindróma?

Poszt COVID szindrómáról akkor beszélünk, ha az akut fertőzés kezdete után még 4-12 héttel is visszamaradnak tünetek a NICE (The National Institute for Health and Care Excellence) 2020. decemberi meghatározása alapján. Angol kutatások szerint, a betegek kb. 10 %-nál figyelhetőek meg a tünetek 12 héttel a betegség kezdete után is, és nem függ attól, hogy enyhe vagy középsúlyosságú tünetekkel vagy tünetmentesen vészelte-e át a fertőzést az egyén, kezelték-e kórházban vagy sem1 (az érintett betegek 56,7 %-a otthonában gyógyult fel a fertőzésből; 34, 7 %  járt a sürgősségi osztályon betegsége alatt; 8,4 %-a pedig kórházi ellátásban részesült2,5). Egy másik kutatás eredményeként azt közölték, hogy az idősek, a nők, illetve azok esetében volt valószínűbb a poszt COVID szindróma kialakulásának esélye, akiknél a fertőzés több mint öt tünettel jelentkezett az első hét folyamán3, illetve kettő vagy több krónikus betegsége volt már a fertőzést megelőzően4.

A visszamaradó tünetek szerteágazóak, a szív-ér rendszert, légzőrendszert, az agyműködést, a veséket, a bőrt, a gyomor-bél rendszert is érinthetik. A betegek leginkább a fennmaradó nagyfokú fáradékonyságról, szag- és ízvesztésről, légszomjról, „agyködről” (nehézségek a koncentrálóképesség, tiszta gondolkodás terén), köhögésről, mellkasi- és ízületi fájdalmakról, alvásproblémákról, izomgyengeségről, szorongásról, szapora szívverésről, fejfájásról, emésztőrendszeri problémákról, bőrkiütésekről stb. számoltak be. Érdekes, hogy akik a fertőzést követő 90 napon belül meggyógyultak, azoknak a tünetei a második héten tetőztek, akik viszont 90 napon túl, azoknak a „tetőzés” a második hónap végén volt. 

A poszt COVID szindróma sok esetben több szervrendszert is érint, ilyen a SARS-CoV 2 vírus fertőzés következtében kialakuló többszervi gyulladás is, mely gyerekeknél és felnőtteknél is előfordulhat. A többszervi gyulladás során egyszerre több szervben is gyulladás jöhet létre: a szívben, tüdőben, vesékben, érintheti a bőrt, a szemet, az agyat, a gyomor-bél rendszert. E ijesztő és életet veszélyeztető betegség leginkább a gyerekek esetében a legváratlanabb, hisz sokuk tünetmentesen vagy csak nagyon enyhe tünetekkel esik át a fertőzésen. A többszervi gyulladás tünetei gyermekeknél a következők: láz, hasi fájdalom, hányás, hasmenés, nyaki fájdalom, bőrkiütések, gennyes váladék nélküli szemgyulladás (vörös szemek), nagymértékű fáradtság. Általában a fertőzést (vagy vélt fertőzést) követően 4-6 héten belül alakulhat ki.

Azonnal orvoshoz kell fordulni, ha bármelyik alábbi tünetet észleli gyermekénél: légzési nehézség; nem szűnő fájdalom vagy nyomás a mellkasban; zavarodottság; aluszékonyság (nem tud ébren maradni); sápadt, szürkés-kékes bőr, ajkak, körömágy; erős hasi fájdalom.

Egy 56 ország részvételével zajló vizsgálat szerint a poszt COVID szindrómában szenvedők kb. 45%-a kisebb hatékonysággal tud dolgozni, mint a betegségét megelőzően és kb. 22 %-uk még nem volt munkaképes (állapotban) a megfertőződés után hat hónappal sem.5

Mivel egy újkeletű betegségről van szó, nem tudjuk a hosszú távú kimenetelét, de dr. Anthony Fauci (az amerikai nemzeti allergológiai és járványtani intézet vezetője) szerint hasonló a betegség a myalgiás encephalomyelitis/krónikus fáradtság szindrómához (ME/CFS), melyet egyéb fertőző betegségek (mononukleózis, Lyme-kór, SARS-Súlyos Akut Légzőszervi Szindróma) is kiválthatnak4. Az ME/CFS betegségben szenvedőkre és valószínűleg a poszt COVID szindrómásokra is igaz lehet az alábbi rendellenességek egyike vagy akár több is közülük: folyamatos, kismértékű gyulladás az agyban; autoimmun folyamat, mely során a szervezet olyan antitesteket termel, melyek megtámadják az agyat; (idegrendszeri beidegződésnek köszönhető) csökkent agyi vérellátás; elégtelen energiaellátása az agynak és az egész szervezetnek. 

A poszt COVID szindróma kiváltó oka lehet az immunrendszer elégtelen válasza a fertőzésre; az újrafertőződés vagy a fertőzés újbóli fellángolása; gyulladás vagy az immunrendszer „hibás” válasza a fertőzésre; hosszantartó ágynyugalom, inaktivitás; poszt-traumás stressz.

A betegség diagnózisának felállításához nincs szükség (korábbi) pozitív Covid-19 tesztre (hisz több esetben a fertőzés enyhe lefolyású volt, nem is biztos, hogy tesztelték), az orvos vérnyomás, hőmérsékletmérés, EKG, tüdőkapacitás és légzési funkciók, speciális vérkép vizsgálatának stb. segítségével állapítja meg a poszt COVID szindrómát.

A poszt COVID szindróma és a Covid-19 elleni oltás kapcsolata

Egyes Egyesült Államokban élő, poszt COVID szindrómában szenvedő betegek arról számoltak be, hogy az oltás felvétele után a szindróma tünetei csökkentek ill. meg is szűntek egy időre vagy teljesen. Ennek két magyarázata lehet Akiko Iwasaki, a Yale Egyetem immunológusa szerint. Az egyik az, hogy az oltás során keletkező antitestek a még beteg szervezetében maradt esetleges (teszttel már kimutathatatlan) vírus darabkákat „kitakarítják” a szervezetből, így azok már nem irritálják többé az immunrendszert. A másik pedig az, hogy néhány embernél a Covid-19 betegség hosszantartó változást hoz létre az immunrendszerben, mely hatására a szervezet egészséges sejtjei ellen fordul. Az oltás mintegy löketet ad az immunrendszernek, melynek köszönhetően „újraindítódik” a normál működése. Ez a hatás azonban rövid életű, csak addig tart, míg az „oltási löket” is6.

Házi praktikák a poszt COVID szindrómával együtt élőknek

  • tartsanak otthon láz- és fájdalom csillapításra alkalmas gyógyszereket és használják ezeket szükség esetén;
  • próbáljanak relaxálni és pihenni
  • tűzzenek ki elérhető, kis célokat
  • általános egészségük megtartása, elérése céljából étkezzenek egészségesen, biztosítsanak maguk számára elégséges mennyiségű és minőségű alvást, korlátozzák az alkohol és koffein bevitelt és ne dohányozzanak!

Péterné dr. Csiky Orsolya

Kérdése van? Hívjon minket!