Házhoz szállítjuk vényköteles gyógyszereit is!

Hívjon minket az alábbi telefonszámokon :

+36 20 376 1465 – Rendelés és információ (Szepesi Tamara)
+36 20 388 4618 – Gyógyszerészeti tanácsadás (Dr. Jánossy Kinga)

Mi a különbség a gyógyszer, az étrend-kiegészítő és az orvostechnikai eszköz között?

Melyik micsoda?

Az egészségünk megőrzésére, a betegségek megelőzésére vagy éppen a kezelésére gyógyszereket, étrend-kiegészítőket, orvostechnikai eszközöket használunk. De milyen helyzetben, mikor, melyiknek van létjogosultsága? Mi egyáltalán a különbség a gyógyszertár, drogériák polcain található készítmények között?

Már a meghatározásukban is  szembeötlő a különbség, hiszen a  gyógyszert „betegség megelőzésére, felismerésére, kezelésére vagy élettani, funkciók fenntartása, helyreállítása, javítása vagy módosítása céljából” alkalmazzák (XCV. (2005) Gyógyszertörvény); míg az étrend-kiegészítő „olyan élelmiszer, amely koncentrált formában tartalmaz tápanyagokat vagy egyéb táplálkozási vagy élettani hatással rendelkező anyagokat” és „jelölése, megjelenítése és reklámozása során tilos a terméknek betegséget megelőző vagy gyógyító hatást tulajdonítani, illetve ilyen tulajdonságra utalni” (37/2004. (IV. 26.) ESzCsM rendelet). Vagyis a gyógyszer betegség megelőzésére, kezelésére szánt készítmény, míg az étrend-kiegészítő, mint étel a nem megfelelő (nem elég változatos, esetleg fogyókúrás) diéta kiegészítője, nem betegség gyógyítására szánt termék.

Az orvostechnikai eszköz pedig minden olyan „készülék, berendezés, anyag, szoftver vagy más termék”, amely „kifejezetten diagnosztikai, illetve terápiás célra szolgál”, illetve a „klinikai vizsgálatra szánt eszközök” is ide tartoznak (1997. évi CLIV. törvény (Eütv)). Ezen termékek forgalomba hozatalánál nemcsak bejelentési kötelezettsége van a gyártónak, hanem tanúsítania is kell az adott célra való alkalmasságát, biztonságát.

Hogyan kerülnek a polcokra?

Míg a gyógyszerek kifejlesztése hosszú éveket vesz igénybe, engedélyeztetése előtt klinikai vizsgálatok kell, hogy bizonyítsák biztonságosságát, továbbá alkalmazási területeinek, hatásos dózisának megállapítása is klinikai vizsgálatokon alapul, addig az étrend-kiegészítők esetében a gyártónak csak bejelentési kötelezettsége van. Ez annyit jelent, hogy a készítmény forgalomba hozatalának napjáig be kell jelentenie a terméket az illetékes hatóság felé. Nem kell engedélyeztetni, nincs sem szabályozva, sem hatóság által ellenőrizve a tényleges hatóanyagtartalom. Az orvostechnikai eszközöknél más a helyzet: könnyebb forgalomba hozni, mint a gyógyszereket, de nehezebb, mint az étrend-kiegészítőket, mivel bizonyítani kell biztonságosságukat, megfelelősségüket.

Érdemes megemlíteni még egy kategóriát, a hagyományos növényi gyógyszerekét. Ezek bár a gyógyszerek közé tartoznak, vagyis forgalomba hozataluk engedélyeztetéshez kötött (OGYI-T számmal rendelkeznek, mivel gyógyszerek), hatásosságukat klinikai vizsgálatok bizonyítják, illetve az állandó minőség biztosítása érdekében már a gyógynövények termesztési körülményeit, feldolgozását is standardizálják; mégis sokan egyenértékűnek tartják a gyógynövényt tartalmazó étrend-kiegészítőkkel, melyekkel szemben semelyik feljebb felsorolt követelmény nem áll fenn. 

Emiatt aggályos az, hogy az étrend-kiegészítőknek a fogyasztók gyógyító hatást tulajdonítanak és betegség gyógyítására, mintegy gyógyszerként alkalmazzák. Továbbá hajlamosak azt hinni, hogy mivel természetes eredetű anyagokról van szó, ezért veszélytelenek és nincsenek is mellékhatásaik. A legtöbb fogyasztónak arról sincs tudomása, hogy az étrend-kiegészítők kölcsönhatásba is léphetnek a gyógyszerekkel, mely következtében súlyos mellékhatások, akár halál is bekövetkezhet. Bár nem életet veszélyeztető, de mégis jó példa erre az orbáncfű (Hypericum perforatum, St. John’s wort) kivonatot tartalmazó készítmények fogamzásgátlók hatását megszűntető következménye. Ezért is kiemelkedő fontosságú, az étrend-kiegészítők használata előtt kikérdezni egy szakember – kezelőorvosunk vagy gyógyszerészünk- véleményét. De a legveszélyesebb hozzáállás az, amikor az orvos által felírt gyógyszert cseréli le egy étrend-kiegészítő készítményre a beteg!

Tudta, hogy...

…az étrend-kiegészítők nem várt mellékhatásokat okozhatnak és kölcsönhatásba léphetnek az egyéb gyógyszereivel?

…az Egyesült Államokban évente 23.000 esetben keresik fel a sürgősségi osztályt étrendkiegészítők okozta nem várt mellékhatások vagy a gyógyszerekkel kialakuló kölcsönhatások fellépése következtében az egyesült államokbeli lakosok?1

…sajnos, sok étrend-kiegészítő gyógyszerrel szennyezett, vagyis bár azt hirdeti magáról, hogy csak természetes eredetű anyagokat tartalmaz, a szúrópróbaszerű ellenőrző vizsgálat során a hatóságok gyógyszerhatóanyagokat mutattak ki a készítményekből? A legtöbbször előforduló „szennyezések”: a potencianövelőkben kimutatott sildenafil gyógyszerhatóanyag (Viagra hatóanyaga); a fogyasztást elősegítő szerekben már korábban betiltott szibutramin (megemeli a vérnyomást, pulzust, mely igen kockázatos a szívbetegek és stroke-on átesettek körében), illetve a designer szteroidok az izomnövelő készítményekben. 

A feljebb felsorolt példák nem azt jelentik, hogy ne lenne meg a helye a megbízható étrend-kiegészítőknek az életünkben. Adódhatnak olyan élethelyzetek, amikor nem kivitelezhető a változatos étrend betartása (ilyen pl. tejfehérje allergia és érzékenység esetén a kálciumpótlás szükségessége) és ilyenkor nagy segítség, akár későbbi betegségeknek is elejét veheti (az előbbi példánál maradva a csontritkulást megelőzendő) a megbízható gyártó által forgalmazott étrend-kiegészítő termék.

Segítségképpen íme 5 tanács, hogy mire érdemes odafigyelni az adott étrend-kiegészítő, gyógynövény tartalmú készítmény vásárlásakor:

  1. Olyan terméket válasszon, amelyen megtalálható az OÉTI notifikációs szám vagy az OGYI-T szám (ez a legjobb, mert akkor hagyományos növényi gyógyszerrel állunk szemben, vagyis egy hatóságilag ellenőrzött készítménnyel)! A magyar hatóság által bejegyzett termékekkel (OGYÉI listáján szerepel) kapcsolatban ritkábban merül fel probléma, mint a bejelentés nélkül (interneten) forgalmazott, ismeretlen eredetű szerek esetében.
  2. Kerülje a külföldi referenciákkal rendelkező ismeretlen, egzotikus növényeket tartalmazó készítményeket, melyek hatása sokszor hazánkban még tudományosan nem is bizonyított!
  3. Mivel a természetes eredetű készítmények, gyógynövények is idézhetnek elő nem kívánt mellékhatásokat, gyógyszerkölcsönhatásokat az egyéb gyógyszerekkel, ezért fontos, hogy minden esetben kérdezze meg orvosát, gyógyszerészét a kiszemelt étrendkiegészítővel kapcsolatban! Illetve tájékoztassa az orvosát az Ön által szedett vény nélküli gyógyszerekről, étrend-kiegészítőkről!
  4. Bár a hatóság nem ír elő az étrend-kiegészítők bejegyzésekor semmilyen vizsgálatot, mégis egyes cégek maguk végeznek minőségellenőrző vizsgálatokat, hogy bizonyítsák termékük biztonságosságát: válassza ezen cégek termékeit! (Jó példák erre a MÉKISZ védjeggyel ellátott készítmények.)
  5. Az egy komponensű (összetevőjű) étrend-kiegészítőket részesítsük előnyben! 

5+1. Kerülje a drasztikus fogyással kecsegtető étrendkiegészítőket! Ezek között találták a legtöbb -korábban már betiltott és egyéb- gyógyszerrel szennyezett készítményeket.

Péterné dr. Csiky Orsolya

Kérdése van? Hívjon minket!