Házhoz szállítjuk vényköteles gyógyszereit is!

Hívjon minket az alábbi telefonszámokon :

+36 20 376 1465 – Rendelés és információ (Szepesi Tamara)
+36 20 388 4618 – Gyógyszerészeti tanácsadás (Dr. Jánossy Kinga)

D-vitamin

A sokak által csak „napfény vitaminjaként” emlegetett D-vitamin igazából nem is vitamin, hanem egy hormonszerű, zsírban oldódó és ott is raktározodó molekula. Öt altípusa közül szervezetünk szempontjából kettő, a D2– (ergokalciferol) és D3-vitamin (kolekalciferol) fontos, viszont a D2– vitamin hatása csak 25%-a D3-vitaminénak. A D-vitamin a csontok, fogak és izmok egészségéért felelős, valamint immunmodulátorként az immunrendszer kórokozók elleni küzdelmében is szerepe van.

A D-vitamin direkt napfény (270-300nm hullámhosszúságú UVB) hatására a bőrben termelődik a 7-dehidrokoleszterinből, mely a vesében alakul át a fiziológiailag legaktívabb formájává (1,25 dihidroxikolekalciferol=1,25-dihidroxi-D3-vitamin), de az immunrendszer sejtes elemeiben (B- és T-, dendritikus sejtek, makrofágok stb.) is végbemegy ez az átalakulás.

A napi szükséges mennyiség (10 mikrogramm vagy 2000 NE) szervezet általi előállításához a hazai viszonyok mellett kb. 15 perc napon töltött idő szükséges rövid ujjú és szárú ruházatban, nyáron. Ősztől tavaszig viszont be kell juttatni a szervezetbe, amit étkezéssel csak részben tudunk megtenni, ezért ebben az időszakban D-vitamin készítményekkel szükséges pótolni.

Fontosabb D-vitamin források

Zsírosabb halak (lazac, hering), máj, vörös húsok, tojássárgája, vitaminnal dúsított margarinok stb. Azonban érdemes megjegyezni, hogy a napfény hatására a szervezetben keletkezett D-vitamin kétszer annyi ideig marad a keringésben, mint a szájon át táplálkozással, étkezéssel bevitt vitamin/változata.

Szükséges napi mennyisége életkortól függ

1 éves korig csak anyatejes csecsemőknek 400 NE, 1-70 éves korig legalább 600 NE, 70 év felett minimum 800NE. De ez a mennyiség növelhető egyes betegségek esetén vagy megelőzésére vagy lefolyásának meggyorsítására. Felnőttek esetében napi 4000 NE, csecsemőknél 6 hónapos korig 1000NE, fél és 3 éves kor között 2500NE, 4 és 8 éves kor között 3000NE és 9 év fölött 4000NE bevitele még biztonságos.

Hosszantartó túlzott bevitele (több napon át több, mint 10000NE) hypercalcaemiát okoz, mely gyengíti a csontokat, vese és szívproblémákhoz vezet. (Mivel zsírban oldódó vitaminról van szó, a szervezet által fel nem használt mennyiség nem ürül ki, hanem felhalmozódik.)

D-vitamin hiányról akkor beszélünk, ha a vérben mért 1,25-dihidroxi D3-vitamin szintje alacsonyabb, mint 20 ng/ml (50nM/l). (A normális érték 30-100 ng/ml között van.) Alacsony D-vitamin szint rizikójának kitett egyének az intézetben élők, otthonukhoz kötöttek, állandóan egész testüket eltakaró ruhákat viselő emberek (pl.arab nők), sötét bőrszínnel rendelkezők (afrikaiak, ázsiaiak).

Egyes gyógyszerek csökkentik a felszívódását, ilyenek pl. az orlistat (súlycsökkentő), kolesztiramin (koleszterinszint csökkentő); a fenobarbitál és fenitoin pedig fokozza a lebontását, így csökkenti a szervezet általi hasznosulását.

Tudta, hogy...

…november 2.-a a D-vitamin világnapja?

…felfedezése többek között Adolf Windaus nevéhez is fűződik, aki ezért és egyéb munkásságáért 1928-ban Nobel-díjat kapott?

…napozáskor egy világos bőrű ember halvány bőrszín árnyalat sötétedése során akár 10-25000 NE D-vitamin is termelődhet?

A D-vitamin jótékony hatásai

Bár a legtöbben tudják, hogy hiánya csontritkuláshoz, gyermekeknél angolkórhoz vezet, az már kevésbé köztudott, hogy alacsony szintje negatív hatással lehet több betegség, köztük a cukorbetegség, szív-érrendszeri betegségek, rákos megbetegedések, autoimmun betegségek stb. lefolyásában. Egyes vizsgálatok azt mutatták, hogy az elhízásban is szerepe lehet. Nézzük ezeket sorra!

  • Légúti megbetegedésekben, influenza fertőzésben betöltött szerepe

A kutatók azt figyelték meg, hogy a magas dózisú D-vitamin (1200 NE) adagolása csecsemőkorban alkalmas a szezonális influenza megelőzésére, illetve megbetegedés esetén a láz, orrfolyás, tüsszögés, köhögés tünetei gyorsabban enyhültek a segítségével. Sőt, a szervezetben felszaporodott vírus mennyisége is gyorsabban csökkent a nagyobb dózisú D-vitamin adagolásának / antivirális hatásának köszönhetően.1 Egy másik tanulmány szerint is a rendszeres D-vitamin pótlás csökkentette a légúti megbetegedések számát.2

 

  • Alacsony D-vitamin vérszint és COVID-19 kapcsolata

Több országban megfigyelt adatok alapján összefüggés van az alacsony D-vitamin szint (20ng/ml) és a súlyos lefolyású Covid-19 betegség és halálozás között. Az intenzív osztályos ápolást igénylő, súlyos tüdőgyulladásos betegek 60 %-nak (!) alacsony a D-vitamin szintje, ami sajnos a COVID-19 betegségben való elhalálozással is összefügg. Ez annak köszönhető, hogy a krónikus tüdőbetegségekben a D-vitamin termelődése, lebontása megváltozik, illetve a D-vitamin hiány összefüggésbe hozható a cukorbetegséggel és koronária artériás megbetegedésekkel, amelyek eleve rizikófaktorok a COVID-19 esetében és túlélésében.3

Egy másik vizsgálatban pedig azt figyelték meg, hogy a pozitív COVID-19 teszteredmény előfordulása jelentős mértékben csökken a magasabb D-vitamin szint (magasabb, mint 30ng/ml) mellett.4

 

  • D-vitamin és rákos megbetegedések

Egy 2019-es több kísérletet magába foglaló tanulmány szerint az ötven év felettieknek napi szinten adott 1000NE-nyi D-vitamin 13 %-kal csökkentette a rákos megbetegedésben való elhalálozás kockázatát / esélyét. Bár ez az eredmény nagyon kecsegtető, a kutatók azt találták, hogy a D-vitamin a már kialakult rákos daganatok terjedési képességét, agresszivitását csökkentette, a rákos megbetegedés kialakulásának az esélyére nem volt hatással. Egy másik érdekesség, hogy amikor megnézték a kísérletben lévők testtömeg indexét (BMI), a normális BMI-vel (<25) rendelkezőknél ez a rákban való elhalálozási kockázat 40%-kal csökkent, míg a túlsúlyosaknál és elhízottaknál a D-vitamin adagolása nem járt ilyen jótékony hatással. 5

 

  • Autoimmun betegségekben játszott szerepe

A D-vitaminnak szerepe lehet az autoimmun betegségek (rheumatoid arthritis, SLE, MS, 1-es típusú cukorbetegség stb. ) kialakulási esélyének csökkentésében és a már kialakult betegség kezelésében is. Egy finn vizsgálatban 30 éven keresztül követték a vizsgálati alanyok egészségének alakulását és azt figyelték meg, hogy a gyermekkorukban rendszeresen D-vitamin pótlásban részesülők között ritkább volt az 1-es típusú cukorbetegség előfordulása.6

 

  • Elhízás és alacsony D-vitamin szint

A túlsúlyosak és elhízottak D-vitamin szintje alacsonyabb a normál súlyúakhoz képest. Ez annak köszönhető, hogy a D-vitamin, mint zsírban oldódó vitamin a zsírban elraktározódik (mintegy csapdába esve) és nem marad a keringésben, hogy a különböző hatásait kifejthesse. A kutatók azt is megfigyelték, hogy nem is a teljes testzsír, hanem a has területén és a bőr alatt található zsírréteg mennyisége volt fordítottan arányos a vér D-vitamin szintjével.7

 

  • Szív-ér rendszeri betegségek, cukorbetegség és D-vitamin

Több kísérlet is bizonyította, hogy a D-vitamin gátolja a gyulladásos folyamatokat, szabályozza az érszűkület kialakulásában szerepet játszó metalloproteinázok „működését” és javítja az érfalak egészségét. Emellett az inzulin elválasztást is befolyásolja és pozitívan befolyásolja az inzulin érzékenységet.8

Péterné dr. Csiky Orsolya

Kérdése van? Hívjon minket!